Als wij onze klanten de eerste keer spreken dan is een van de eerst gehoorde uitspraken “ik hoef geen Btw-aangifte te doen want ik ben toch btw vrijgesteld in de zorg”. Helaas klopt dit niet en ligt het net iets ingewikkelder…
Je kunt namelijk niet vrijgesteld zijn of worden van btw, ook niet als zzp’er in de zorg. Je ontvangt namelijk altijd een Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer van de belastingdienst. Wel zijn vaak de diensten die je verricht in de zorg vrijgesteld van btw. In dit geval wordt er 0% btw berekend over de diensten.
Btw-vrijstelling aanvragen
Toch is het mogelijk om een Btw-vrijstelling aan te vragen. Je verzoekt de inspecteur van de belasting dan om je vrij te stellen om Btw-aangifte te doen. Dit kan indien je alleen diensten levert die belast zijn met 0% btw.
In dit geval vul je namelijk bij iedere aangifte alles op 0 in en voegt dit voor zowel de zzp’er als de belastingdienst niets toe.
Kan ik de btw op inkoopfacturen en kosten terugvragen?
Als je uitsluitend dienst levert met 0% btw, dan mag je ook de btw op je inkopen en kosten niet terug vragen. Bij het inboeken van de inkoop boek je dus het gehele bedrag inclusief de btw als kosten en zet je de btw op 0%.
Als je de ene keer wel vrijgestelde diensten levert en de andere keer niet dan mag je alleen over het deel wat niet is vrijgesteld de btw teug vorderen.
In welke situatie is de Btw-vrijstelling van toepassing?
De belastingdienst onderscheid in eerste instantie 3 verschillende situaties:
- Als je direct voor een patiënt of een zorginstelling werkt dan zijn deze diensten vrijgesteld.
- Als je via een tussenbureau diensten levert en je voldoet aan de voorwaarden voor het uitlenen van personeel, dan zijn je diensten ook vrijgesteld.
- Als je via een uitzendbureau werkt of een tussenbureau wat niet aan de voorwaarden voldoet voor het uitlenen van personeel dan dien je 21% btw in rekening te brengen. Dit geld ook als je een BIG-registratie hebt.
Bron: Belastingdienst
Ben ik nu wel vrijgesteld van btw of niet?
Er is dus geen eenduidig antwoord te geven of je diensten nu wel of niet vrijgesteld zijn van btw. Dit heeft zoals hierboven beschreven te maken met de constructie, manier dat je actief bent als zzp’er in de zorg. Zorg er dus voor dat als je via een tussen of uitzendbureau werkt vooraf duidelijk is of de Btw-vrijstelling van toepassing is.
Ondanks dat de Btw-vrijstelling in de zorg voor veel zzp’ers een voordeel lijkt is dit dus zeker niet altijd het geval. Koop je bijvoorbeeld zakelijk een auto, dan kun je de btw van de auto niet terugvorderen indien je volledig bent vrijgesteld. Ook voor alle andere kosten kun je de btw niet terugvorderen.
Twijfel je over je huidige situatie, raadpleeg dan je boekhouder of neem contact met ons op via onze boekhoudservice speciaal voor de zorg.