2. Facturen Verkoop & Inkoop (video)

2.1 Klik in het linker menu op > verkoop => nieuw

De factuurdatum staat standaard op de huidige datum maar je kunt ook de datum aanpassen. De periode staat standaard op de maand van de factuurdatum.

• Selecteer de betalingstermijn, met het  een nieuwe betaaltermijn aanmaken. Wijzigen kun je met het
  • Kies bij Relatie voor wie de factuur is. Staat je Relatie er nog niet tussen maak deze dan aan door op te klikken. De verplichte velden hebben een * en sla de gegevens op door op  te klikken.
  • Je kunt een algemene omschrijving invullen voor op de factuur. Dit is niet verplicht.
  • Vervolgens vul je het veld Omschrijving, BTW, Prijs/ stuk en Aantal.
  • Tab of klik op  om een extra regel aan te maken. Verwijderen doe je met het
  • Klik op de en kies wat jij wil met de factuur of je klikt op  en het concept wordt opgeslagen.

TIP: Klik op factuur tonen onder  om je factuur te zien voordat je deze definitief maakt. Een definitieve factuur kun je niet meer wijzigen, uiteraard kun je wel eenvoudig een creditfactuur aanmaken.

Bekijk hieronder de instructievideo

2.2 Producten aanmaken

Je kunt ook producten aanmaken in je verkoop. Als je bijvoorbeeld bepaalde producten of diensten vaak levert. Zelfs als je uren factureert en je uurtarief varieert per opdrachtgever, project of type werkzaamheden, dan kun je standaard producten aanmaken om nog sneller te factureren.

• Klik in je verkoop op het  aan de rechter zijde onder Product
  • Vul de naam, BTW, Omschrijving en Prijs per eenheid en bevestig met
  • Je product is nu opgeslagen en kun je voortaan eenvoudig selecteren met je pijltjestoetsen gevolgd door TAB
  • LET OP: De omschrijving komt terug op de factuur

2.3 Inkoopfactuur

Klik in het linker menu op > INKOOP => NIEUW
Het eerste gedeelte van het scherm is en werkt daardoor nagenoeg gelijk aan het scherm verkoop.

• Vul de velden, Datum inkoopfactuur, Betalingstermijn, Relatie en eventueel het Factuurnummer
  • Tab naar het veld rekening of klik op . Nu kun je een kosten- of activa rekening kiezen.

TIP: Typ een aantal letters uit de gewenste rekening en alle rekeningen die deze letters bevatten komen naar voren. Staat je rekening er niet bij, ga dan met je muis op  staan voor verdere instructie.

• Vul de velden, Omschrijving, BTW en Bedrag
  • Drop of selecteer de factuur (deze stap kun je ook eerst doen zodat je de factuurgegevens eenvoudig kunt overnemen) en sla alle gegevens op via de knop
  • Inkoopfacturen kun je anders dan verkoopfacturen nog wijzigen nadat je op opslaan hebt geklikt.

Let Op: Als je een Activa rekening kiest, dan komt de aankoop op de balans te staan en dien je daarop af te schrijven. Automatisch verschijnt er een extra regel om de afschrijving direct te boeken.

TIP: Als je meerdere inkoopfacturen wil gaan boeken kun je bij INKOOP => UPLOADS kiezen. Via  kun je bestanden uploaden. Vervolgens  en je komt in het inkoopscherm. Je inkoopfactuur is nu al gekooppeld.