Activeren strippenkaart & inboeken factuur

Als je een strippenkaart aankoopt gaat het om vooruitbetaalde kosten. Dit betekent dat je pas een factuur ontvangt als de strippen gebruikt zijn, maar hoe boek je deze factuur en hoe activeer je de strippenkaart in je administratie?

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Administratie met ingeladen banktransacties:

Stap 1: Als eerste maak je een grootboekrekening aan voor de strippenkaart. Dit doe je via de knop Grootboeken –> Vervolgens typ je in de zoekbalk: Vorderingen. Hier hoort de strippenkaart namelijk thuis in je boekhouding. Met het blauwe plusje maak je een nieuwe grootboekrekening aan.

Wij gebruiken standaard de volgende grootboekrekeningen aan. Voor een 10 uur strippenkaart maken wij grootboekrekening 2555 aan. Voor de 5 uur strippenkaart gebruiken wij grootboek 2565. Kies VPB code 55 Overige vorderingen en sluit af met het blauwe vinkje.

Stap 2: Vervolgens ga je naar je banktransacties via Bank –> te verwerken. Als je banktransacties up to date zijn, zie je hier het bedrag staan dat je naar Myfinance hebt overgemaakt voor de aankoop van je strippenkaart. Om de strippenkaart te activeren boek je het bedrag op de net aangemaakte grootboekrekening 2555 of 2565. Door de activatie is je strippenkaart nu op de balans terug te zien.

Stap 3: Nadat wij werkzaamheden hebben verricht en alle taken hebben afgerond maken we een factuur voor je aan voor de gebruikte strippen. Deze komt automatisch in je administratie te staan onder inkoop  –> uploads. Let op: deze factuur hoef je niet te betalen. De factuur kun je inboeken onder grootboekrekening: Administratiekosten. Vervolgens komt deze open te staan in het dashboard onder openstaande inkoop.

Stap 4: Om de openstaande inkoopfactuur af te letteren ga je naar het Memoriaal. Hier maak je een nieuwe boeking aan. Voor de datum kies je dezelfde datum als de inkoopfactuur. Vervolgens maak je 2 regels aan. Voor de eerste regel kies je rekening: 1600 Crediteuren. Vervolgens zet je het bedrag van de factuur aan de Activa/Debit zijde neer. Vervolgens, voor de tweede regel, kies je rekening: 2555/2565 strippenkaart. Dit is afhankelijk van de rekening die je hebt aangemaakt. Hierbij zet je hetzelfde bedrag aan de Passiva/credit zijde neer. Als omschrijving kun je bijvoorbeeld: (aantal) gebruikte strippen neerzetten.

Tot slot ga je terug naar het dashboard. Als je de stappen goed hebt gevolgd zie je nu 2 bedragen openstaan onder Openstaande inkoop. Klik op één van de twee bedragen en letter deze af met het andere bedrag. Op deze manier heb je de factuur juist geboekt in je administratie.

Administratie zonder ingeladen banktransacties:

Stap 1, 3 en 4 zijn hetzelfde als een administratie met ingeladen banktransacties. Gebruik de uitleg die hierboven is beschreven voor deze stappen. Stap 2 is wel anders, namelijk:

Stap 2: Omdat je de strippenkaart niet kan activeren via het bankboek moet je dit via het memoriaal doen. Ga hiervoor naar Memoriaal en maak een nieuwe boeking aan. Kies voor de datum de datum waarop je de strippenkaart hebt gekocht. Vervolgens maak je 2 regels aan. Voor de eerste regel kies je rekening 2555/2565 strippenkaart, afhankelijk van de grootboekrekening die je hebt aangemaakt. Zet vervolgens het gehele bedrag dat je hebt betaald voor de strippenkaart aan de Activa/Debit zijde. Voor de tweede regel kies je de rekening: 0670 Privé storting, hierbij zet je hetzelfde bedrag aan de Passiva/credit zijde neer. Gebruik als omschrijving: Aankoop strippenkaart (5 of 10 strippen). Na het volgen van deze stappen is de strippenkaart geactiveerd en staat deze op de balans van je administratie.

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service