Hoe boek ik mijn omzet van december als ik de factuur pas in januari kan versturen?

Als je omzet in december hebt gemaakt, maar de factuur pas is januari kan versturen dan hoort deze omzet bij het vorig boekjaar.

Je kunt deze omzet (ex. BTW) als volgt boeken in je boekhouding via een memoriaal boeking. Ga naar: Gedetailleerd => Memoriaal => Nieuw en maak de volgende boeking aan:


Voor de BTW is in de basis de factuurdatum van belang. Aangezien je factuurdatum in januari staat betaal je dus pas in het eerste kwartaal van het volgende jaar de BTW over je omzet van december. Dit heeft uiteraard geen invloed op je resultaat en balans van het betreffende jaar. Dit is ook de reden dat de voorbeeldboekingen ex. BTW zijn vermeld.

Nadat je de factuur in januari hebt aangemaakt zal je de omzet weer “tegen” moeten boeken. Dit gaat eenvoudiger met online factureren en doe je als volgt:

Omzet december naar januari boeken
Door op deze wijze te boeken staat zowel je omzet als je BTW op de juiste wijze geadministreerd in je online boekhouding. Ook klopt je balans en uiteindelijk je resultatenrekening (winst en verlies). Dit laatste is van belang om tot een juiste aangifte van je Inkomstenbelasting (eenmanszaak of VOF) of vennootschapsbelasting (bij een BV) te komen.

Lees ook: Hoe boek ik kosten voor januari met factuurdatum in december?
Factuurstelsel? Lees hier de regels voor de BTW op de site van de belastingdienst