Hoe boek ik een BTW correctie in Myfinance?

Wij adviseren je iedere inkoop, bonnetje en verkoop via de Inkoop of Verkoop module te boeken. Lees ook het artikel hoe je privé betaalde kosten boekt, zodat je zo min mogelijk handmatig een correctie hoeft te boeken. Toch kan het voorkomen dat je incidenteel een BTW correctie wil doen. De regels om je BTW-aangifte te corrigeren lees je hier op de site van de belastingdienst.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Het BTW-formulier in Myfinance is direct gekoppeld aan de inkoop en verkoopmodule in de software. Indien je nu BTW wil corrigeren hebben wij twee extra rekeningen aangemaakt 1541 – BTW ontvangsten & 1501 – BTW afdrachten. Als je handmatig correcties boekt in de memoriaal, boek ze dan op deze twee nummers.

In dit voorbeeld wil je € 100.– corrigeren wat je te veel hebt betaald en hebt geboekt op 1541 – BTW ontvangsten

  • Als eerste maak je de BTW aangifte aan via Myfinance en download het formulier. Indien je € 500,– dient te betalen, corrigeer dan in de aangifte op de site van de belastingdienst deze € 100,– zodat je € 400,– betaald.
  • Vervolgens maak je onderstaande boeking aan via Administraties => Memoriaal
  • Als je de BTW  hebt betaald en de banktransacties hebt geüpload waar deze betaling in zit, dan selecteer je in het dashboard de automatisch aangemaakte boeking van de BTW-aangifte (bij Openstaande Inkoop)
  • Deze selecteer je en je selecteert de banktransactie. Echter mist er nu € 100,–. Via Verschil afboeken boek je dit verschil weg.

Doordat het verschil wordt “tegengeboekt” op Grootboek 9810 betalingsverschillen en je bovenstaande memoriaal boeking hebt aangemaakt is de BTW correctie verantwoord in je online boekhouding.   

Het corrigeren van de BTW op deze wijze in de volgende periode mag tot € 1.000,– verschil conform de regels van de belastingdienst. Dit is een boeking die je (als het goed is) bijna nooit hoeft te doen. Mocht je er dus niet uitkomen, laat het ons dan weten, dan helpen we je graag verder! 

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service