Hoe corrigeer ik de BTW voor privégebruik van mijn auto?

Automatische boeking correctie privégebruik auto van de zaak

In het 4de kwartaal dien je een correctie privégebruik auto van de zaak in je BTW aangifte te maken. Lees de regeling op de site van de Belastingdienst. Bij Myfinance kun je direct in je BTW aangifte van Q4 deze correctie boeken. Dit hoef je dus niet handmatig te doen, wel zo eenvoudig!

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Om deze correctie te maken doe je op dezelfde manier als de overige kwartalen BTW-aangifte. Ga naar BTW-aangifte in het programma en open de aangifte van Q4. Hier zie je bij rubriek 1d een invoerveld: Vul hier de fiscale waarde in. Hier vul je de fiscale waarde van de auto in en het systeem berekend automatisch 2,7% en boekt deze na Definitief maken van de BTW-aangifte in je administratie. Je hoeft verder niets te doen.

correctie privégebruik auto

Indien je niet het gehele jaar of bijvoorbeeld een correctie van 1,5% dient te maken, dan doe je dit via onderstaande berekening. In dit voorbeeld gaan we uit van 1,5%.

Voorbeelden:

Voorbeeld 1: Je hoeft niet over het gehele jaar te betalen, maar 8 maanden. Op basis van bovenstaande voorbeeld met een fiscale waarde van € 40.000 bereken je het bedrag als volgt.

  1. Vul de fiscale waarde in, de software berekend je BTW privé-gebruik voor je uit. In dit voorbeeld dus € 1.080
  2. Deel het getal door 12 (maanden) en vermenigvuldig dit met het aantal maanden dat je privé-gebruik verschuldigd bent. Dus: € 1.080/12 x 8 = € 720
  3. Vul de uitkomst (€ 720) in op de stippellijn aan de rechterzijde van regel 1d waar nu € 1.080 staat
  4. Is je BTW-aangifte compleet dan maak je deze definitief en is de BTW privégebruik automatisch verwerkt in je online boekhouding.

Voorbeeld 2: Op basis van de regels van de belastingdienst dien je 1,5% te corrigeren. Wederom rekenen we op basis van bovenstaand voorbeeld.

  1. Vul de fiscale waarde in, de software berekend je BTW privé-gebruik voor je uit. In dit voorbeeld dus € 1.080
  2. Bereken het bedrag wat je dient te corrigeren. Op basis van bovenstaande fiscale waarde: € 40.000 x 1,5% = € 600.
  3. Vul de uitkomst (€ 600) in op de stippellijn aan de rechterzijde van regel 1d waar nu € 1.080 staat
  4. Is je BTW-aangifte compleet dan maak je deze definitief en is de BTW privégebruik automatisch verwerkt in je online boekhouding.

Let op: De BTW correctie Privégebruik auto van de zaak is pas na Definitief maken verwerkt in je administratie.

Heb je nog vragen, neem contact met ons op.

Start direct met Myfinance

Zelf boekhouden of op zoek naar een boekhouder?

Of je nu zelf wilt starten met boekhouden of je boekhouding door een erkende boekhouder laat beheren. Myfinance biedt jou een volledige en voordelige oplossing.

Wil je meer weten? Bezoek onze prijzen pagina.


Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service