Wat is vaste activa

Vaste activa is eigenlijk de tegenhanger van vlottende activa. Waar vlottende activa maar kort binnen een bedrijf aanwezig is, bestaat vaste activa uit grotere investeringen. Voorbeelden van vaste activa zijn bijvoorbeeld gebouwen, machines, transportmiddelen en inventaris.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

De vaste activa van een bedrijf kan meestal niet heel snel worden omgezet in geld. Bovendien is het de bedoeling dat deze middelen voor langere tijd worden ingezet voor het bedrijf. In de regel geldt hierbij een minimale periode van 1 jaar.

Verschillende soorten vaste activa

Er zijn verschillende soorten vaste activa, namelijk:

  • Immateriële vaste activa: zaken als octrooien, goodwill, ontwikkelingskosten en merken; ze vertegenwoordigen waarde, maar zijn niet ’tastbaar’
  • Materiële vaste activa: tastbare zaken, zoals een gebouw of vrachtwagen
  • Financiële vaste activa: deelnemingen, vorderingen en effecten als belegging die langer loopt dan een jaar

Je vaste activa in kaart

Uiteraard is het heel belangrijk om goed in kaart te hebben wat jouw bedrijf aan vaste activa heeft. Vaak gaat deze activa namelijk gepaard met bepaalde – maandelijkse – kosten en zijn ze niet snel om te zetten in geld. Als je de boekhouding doet via Myfinance, heb je direct inzicht in jouw vaste activa. Je ziet wat de actuele waarde is en hoeveel er is afgeschreven. Zo weet je hoe je ervoor staat en kun je beoordelen of je nieuwe investeringen wilt en kunt doen.

Met één druk op de knop draai je een activastaat uit, waarop je kunt zien welke wijzigingen allemaal zijn doorgevoerd. Probeer Myfinance nu 15 dagen gratis!

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service