Wat is vlottende activa?

Activa boekhouding

Ga je de administratie van je bedrijf opzetten, dan kom je al snel de termen tegen zoals: Activa, boekhouding, balans, grootboeken en passiva. Wellicht allemaal bekende termen, maar wat is het nu precies. Activa zijn alle bezittingen van een persoon, bedrijf of organisatie. Op een balans vind je daaronder al snel een post met ‘vlottende activa’ terug. Vlottende activa is een verzamelnaam voor alle bezittingen die één productieproces meegaan. Een voorbeeld hiervan is de grondstof die je gebruikt om je product te produceren.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Ook als je geen product produceert, maar bijvoorbeeld een dienst levert, dan krijg je te maken met vlottende activa. Hieronder vallen bijvoorbeeld je debiteuren met het geld dat je van hen tegoed hebt. Ook je liquide middelen (saldi van bankrekeningen en kas) vallen onder de vlottende activa.

Vlottende activa op de balans

Op de balans worden vlottende activa in de meeste gevallen opgenomen tegen de productiekosten of aankoopkosten. Er wordt dus niet gekeken naar wat de grondstof waard zou zijn als deze verwerkt wordt in een product of wat de verkoopprijs is.

In de regel zijn vlottende activa relatief hierdoor snel om te zetten in geld en zijn ze relatief kort aanwezig binnen een bedrijf.

Zorg voor een correcte boekhouding

Juist met materialen die relatief kort aanwezig zijn binnen een bedrijf, is het belangrijk om ze op de juiste manier op te nemen in de boekhouding. De makkelijkste manier om dit te doen, is door gebruik te maken van een online boekhoudpakket zoals Myfinance. Uitgaande en inkomende facturen boek je eenvoudig in en je zet alles weg onder de juiste grootboekrekening. De boekhouding doen wordt zo héél gemakkelijk!

Wil jij ook kosten besparen, maar tóch zeker zijn van een kloppende boekhouding? Probeer Myfinance dan 15 dagen gratis en laat je overtuigen. Goed om te weten: je boekhouder mag eventueel ook meekijken!

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service