Wat is afschrijving

Het woord ‘afschrijving’ heeft in de Nederlandse taal verschillende betekenissen. Maar hoe zit het eigenlijk met de boekhoudkundige betekenis? Wat is afschrijving en wanneer is het van toepassing?

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

In feite is het idee van afschrijving heel eenvoudig: je koopt iets dat langer meegaat – denk aan vaste activa – en de kosten daarvan verdeel je over de periode dat het artikel meegaat. Je gebruikt het immers meerdere jaren, waardoor het logisch is om de kosten te verdelen.

Verplichte afschrijving

Het boekhoudkundig verdelen van kosten is niet alleen handig, het is ook verplicht. In principe moet je de aanschafkosten van bedrijfsmiddelen die meer dan €450 excl. btw kosten verdelen over meerdere jaren. Je mag dus het volledige bedrag niet in één keer van de bedrijfswinst aftrekken.

Door af te schrijven kun je de bedrijfswinst elk jaar een beetje drukken. Hierdoor blijven je kosten en opbrengsten beter in balans.

Afschrijvingen bijhouden

Het is belangrijk om je afschrijvingen goed bij te houden. Zeker bij het doen van grote investeringen die je wél helemaal volledig vooraf betaalt, moet je goed in de gaten houden dat je bedrijf blijft renderen. Je afschrijvingen handmatig boeken en bijhouden is een hele klus. Via een online boekhoudprogramma als Myfinance is dit echter zo gedaan. Je voert eenmalig bij aankoop het aantal maanden in, en met één druk op de knop heb je voortaan een overzicht van al je afschrijvingen.

Daarnaast helpt Myfinance je natuurlijk met veel andere boekhoudkundige zaken, zoals het maken van de winst- en verliesrekening en de balans. Meer weten of direct zelf proberen? Meld je nu aan en je kunt Myfinance 15 dagen gratis proberen.

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service