Wat is liquiditeit

Liquiditeit valt een beetje in hetzelfde rijtje als solvabiliteit en rentabiliteit. Het is een getal dat je kunt berekenen en dat aangeeft in hoeverre jouw bedrijf liquide is. Het doel hiervan is na te gaan in hoeverre het bedrijf kan voldoen aan haar betalingsverplichtingen.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Om dit te bepalen, wordt onderscheid gemaakt tussen dynamische en statische liquiditeit.

Dynamische en statische liquiditeit

Dynamische liquiditeit geeft aan of de inkomende geldstroom binnen een bepaalde periode groter of kleiner gaat worden dan de uitgaande geldstroom. Dit kan berekend worden door een liquiditeitsbegroting op te stellen.

De statische liquiditeit van een onderneming laat zien of een onderneming met behulp van de vlottende activa kan voldoen aan haar kortetermijnverplichtingen. Liquiditeit zegt echter weinig over de mogelijkheid van een bedrijf om ook op lange termijn aan verplichtingen te kunnen voldoen. Daarvoor moet je kijken naar solvabiliteit.

In een handomdraai je liquiditeit berekenen

Zeker als je bedrijf groeit, is het belangrijk om regelmatig te bekijken hoe het zit met de liquiditeit van jouw bedrijf. Op die manier kun je eventuele financiële problemen aan zien komen en tijdig stoppen met ondernemen. Hiervoor heb je wel de juiste informatie nodig.

Die juiste informatie heb je altijd bij de hand als je je boekhouding doet via Myfinance. Je kunt dan met een druk op de knop een winst- en verliesrekening, balans of andere staat uitdraaien. Myfinance is gebruiksvriendelijk en gemaakt voor op de groei; je kunt het net zo makkelijk voor een eenmanszaak als voor een bv inzetten.

Probeer ons online boekhoudprogramma nu 15 dagen gratis.

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service