Wat is solvabiliteit

Als je leest over bedrijven en hun boekhouding, dan kan het zijn dat je de term ‘solvabiliteit’ tegenkomt. Dit is een financieel kengetal dat aangeeft wat de verhouding is tussen vreemd vermogen en eigen vermogen op de balans.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Vreemd vermogen is vermogen dat eigenlijk niet van jouw bedrijf is. Dit kan bijvoorbeeld gaan om leningen bij de bank. Eigen vermogen is vermogen van je bedrijf. Als je bedrijf solvabel is, dan is er sprake van een gezonde verhouding tussen het eigen vermogen en vreemd vermogen.

Solvabiliteit berekenen

Het is voor jezelf natuurlijk altijd handig om te weten hoe het zit met de solvabiliteit van je bedrijf. Is het verantwoord om nu te investeren? Heb je de middelen om eventueel iemand aan te nemen? Om hier snel inzicht in te krijgen, kun je de solvabiliteitsratio berekenen.

Je solvabiliteit is snel te berekenen door je balans erbij te pakken. Tel alle posten aan de debetzijde bij elkaar op en noteer dat bedrag. Tel vervolgens alle schulden aan de creditzijde bij elkaar op en noteer dat bedrag ook. Let op: je eigen vermogen staat ook aan de creditzijde, maar dat is uiteraard geen schuld. Deel de som van de debetzijde door de som van de creditzijde en vermenigvuldig de uitkomst met 100.

Snel een juiste balans

Natuurlijk moet je wel eerst een balans hebben, voor je je solvabiliteit kunt berekenen. Gelukkig heeft Myfinance daar een oplossing voor. Als je je boekhouding via ons online pakket bijhoudt, kun je met één druk op de knop een balans uitdraaien. Zo heb je altijd inzicht in hoe je ervoor staat.

Zelf testen? Dat kan nu 15 dagen gratis!

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service