Wat is cashflow?

Je hebt het vast al een paar keer langs zien komen: cashflow. Maar wat is ‘casfhlow’ precies? Letterlijk betekent het ‘geldstroom’ of ‘kasstroom’. Eigenlijk geeft het aan hoeveel geld er binnenkomt bij je bedrijf en hoeveel geld eruit gaat. Als je meer geld binnenbrengt dan dat je uitgeeft, is er sprake van een positieve cashflow. Geef je meer uit dan dat je verdient, dan is je cashflow negatief.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Je hebt drie verschillende soorten cashflow:

  • Operationele cashflow: inkomsten en uitgaven die te maken hebben met de (dagelijkse) bedrijfsvoering.
  • Financieringscashflow: inkomsten en uitgaven rondom financieringen. Dit kan gaan om een lening die jij bij de bank hebt, maar ook om een lening die je zelf aan iemand verstrekt hebt.
  • Investeringscashflow: inkomsten en uitgaven rondom duurzame investeringen. Dit zijn de investeringen die normaal gesproken binnen een bepaalde periode afgeschreven worden, bijvoorbeeld computers, meubels of software.

Cashflow controleren

Veel zzp’ers houden gedurende het jaar te weinig zicht op hun cashflow. Hierdoor kunnen ze in de problemen komen. Vooral startende zzp’ers moeten vaak investeren voor ze geld gaan verdienen. Als ze dan niet goed in de gaten houden welke kosten wanneer gemaakt moeten worden, of welke leningen op welk moment afbetaald moeten worden, kan dat problemen opleveren.

Het is dus belangrijk om de cashflow van je bedrijf goed in de gaten te houden. Dit kun je onder meer doen door je boekhouding online via Myfinance te doen. Dan heb je op elk moment in real time inzicht in hoe je er financieel voor staat, welke rekeningen nog betaald moeten worden (crediteuren) én van wie je nog geld tegoed hebt (debiteuren).

Je cashflow verbeteren

Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende manieren om je cashflow te verbeteren. De makkelijkste manier is je facturen zo snel mogelijk na het afronden van het werk te versturen. Werk je aan langere projecten? Kies dan voor tussentijdse facturatie. Via Myfinance kun je gemakkelijk online factureren. Alle facturen die je verstuurt, worden automatisch ingeboekt in je boekhouding.

Daarnaast is het natuurlijk altijd verstandig om elke investering goed af te wegen: is het echt nodig dat je deze investering doet? En zo ja, is het nodig dat je de investering nu doet? Kun je nog onderhandelen over de kosten? Zijn er nog voordeligere alternatieven? Wij helpen je bijvoorbeeld graag met besparen op de boekhouding; bij ons kun je gemakkelijk en veilig – tegen een vast bedrag – online boekhouden met advies en ondersteuning van professionals.

Online boekhouden 2019

info@myfinance.nl

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service