Wat is voorbelasting

Misschien ben je de term al eens tegengekomen in je btw-aangifte: maar, wat is voorbelasting precies? Om een kloppende btw-aangifte te doen, is het belangrijk dat hier het juiste bedrag wordt ingevuld.

De term ‘voorbelasting’ komt van ‘vooruitbetaalde belasting’. Het betreft btw die jij hebt betaald op je inkopen.

Wat kan ik met voorbelasting doen?

Als je voor je bedrijf kosten hebt gemaakt en de leverancier van de producten of diensten heeft daarop bij jou btw in rekening gebracht, dan mag je deze btw in de meeste gevallen aftrekken van de btw die jij over je omzet verschuldigd bent.

Maar: betaal je de factuur om wat voor reden dan ook niet? Dan mag je de voorbelasting NIET aftrekken en moet je eventueel reeds afgetrokken BTW terugbetalen aan de Belastingdienst.

Wel en niet aftrekbare voorbelasting

Niet alle voorbelasting is aftrekbaar. Zo mag je bijvoorbeeld geen btw aftrekken over aankopen die eigenlijk privé zijn, voor eten en drinken in de horeca en voor uitgaven voor vrijgestelde omzet, oftewel: omzet waarover je zelf geen btw in rekening brengt. Ook de btw over personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken van meer dan €227 per persoon per jaar is niet aftrekbaar.

De juiste btw-aangifte met Myfinance

Wil je zeker weten dat je btw-aangifte helemaal klopt en dat je precies het juiste bedrag aan voorbelasting aftrekt? Kies dan voor online boekhouden met Myfinance. Op basis van de ingevoerde facturen en bonnetjes wordt dan automatisch je btw-aangifte klaargezet. En: je kunt het nu 15 dagen gratis proberen!

Nu heb je het antwoord op de vraag; Wat is voorbelasting en weet je waarom het belangrijk is voor je BTW-aangifte.

Heb je toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!

Meer weten over online boekhouden & BTW?

Bekijk onze BTW pagina: Hoe doe ik BTW aangifte met Myfinance