Als zzp-er ontkom je er bijna niet aan om kosten te maken voor je onderneming. Heel veel kosten die je zakelijk maakt kun je gelukkig aftrekken. Dit betekent dat je de kosten in mindering brengt op je winst en zo dus minder belasting hoeft te betalen.
Hoewel je de meeste zakelijke kosten kunt aftrekken, zijn er natuurlijk wel bepaalde regels aan verbonden.
Ga jij nog even naar de kapper zodat je er netjes uitziet voordat je naar een belangrijke nieuwe klant gaat? Dan kan je deze kosten niet aftrekken want kosten voor persoonlijke verzorging mag je niet in mindering brengen op je winst. Gelukkig zijn er veel andere kosten die je gewoon mag opvoeren. Je leest hier welke zakelijke kosten je als zzp-er in 2022 mag aftrekken.
Navigeer direct naar:
- Auto
- Reiskosten
- Werkkleding / tassen
- Studiekosten
- Literatuur
- Eten en drinken
- Telefoonkosten
- Apparatuur
Advies van onze fiscalist
Marc Hoogkamer
Question & Advise
Overzicht van de meest voorkomende zakelijke kosten aftrekbaar voor zzp-ers in 2022
Als zzp-er heb je te maken met een aantal kosten die je mag aftrekken. Onder andere de kosten voor je laptop, zakelijke studie en auto mag je aftrekken van je winst.
Autokosten
Als ondernemer mag je de volgende kosten voor je auto aftrekken van je winst wanneer je de auto zakelijk hebt aangeschaft:
- Leasekosten voor bedrijfsauto
- Benzine-, energie- en onderhoudskosten
- Afschrijving bedrijfsauto
- Motorrijtuigenbelasting
- Verzekeringspremie
- Parkeerkosten
Wanneer je jouw auto zakelijk koopt, dan komt de auto op de balans te staan en mag je de BTW meteen terug vorderen in de btw-aangifte. Daarnaast zijn de kosten voor brandstof (ook elektriciteit), onderhoud en reparaties aftrekbaar. Ook de btw van al deze kosten mag je natuurlijk opvoeren als voorbelasting in je Btw-aangifte.
Let op: lease je de auto als privé-persoon? Dan mag je al deze kosten en BTW niet aftrekken, maar mag je 0,19 euro per kilometer in rekening brengen aan je onderneming. Let op: Dit bedrag is gewijzigd naar 0.21 euro per 1 januari 2023.
Afschrijving bedrijfsauto
Ook de afschrijving die je jaarlijks doet op je bedrijfsauto mag je in mindering brengen op je winst. Per jaar mag je 20% van de waarde aftrekken. Heb je de auto bijvoorbeeld halverwege het jaar gekocht? Dan deel je de afschrijving door 12 en vermenigvuldig dat met het aantal maanden dat jij de eigenaar was van de auto. Houd natuurlijk nog wel rekening met een stukje restwaarde, gebruikelijk is 10% van aankoop waarde.
Reiskosten aftrekbaar voor zzp-ers
Reis je met het OV naar je klanten of zakelijke afspraken? Dan mag je de kosten die je daarvoor maakt volledig aftrekken van je winst. Uiteraard exclusief BTW. De BTW mag je daarna wel weer opvoeren als voorbelasting. Voor het OV wordt het lage BTW tarief gehanteerd en dit hoeft niet op je kaartje te staan.
Heb je voor zakelijke doeleinden gebruik gemaakt van een ander (openbaar) vervoermiddel zoals de taxi of het vliegtuig? Dan mag je deze kosten ook voor 100% aftrekken. Zorg wel dat je bewijs hebt van de gemaakte kosten.
Wil je meer weten over welke zakelijke kosten voor zzp aftrekbaar zijn? Lees dan ook het artikel over aftrekposten voor Zzp!
Afschrijven en willekeurig afschrijven voor starters
Als ondernemer mag je de investeringen in bedrijfsmiddelen afschrijven. Producten die je langer dan één jaar gebruikt en die een minimale aanschafwaarde van € 450 hebben, moet je afschrijven. Bedrijfsmiddelen zoals je auto, kantoorinrichting, machines en bijvoorbeeld een laptop zijn zaken waarop je moet afschrijven.
Wanneer je iets af schrijft, trek je de kosten niet in een jaar af, maar verdeel je de kosten evenredig over de levensduur van het bedrijfsmiddel. Per jaar mag je maximaal 20% afschrijven.
De levensduur van het bedrijfsmiddel bepaald dus het aantal jaar waarmee je afschrijft maar je mag per jaar maximaal 20% afschrijven en houd ook rekening met de restwaarde. Dat is de waarde die overblijft nadat je volledig hebt afgeschreven op je bedrijfsmiddel.
Veel bedrijfsmiddelen, zoals je inventaris, moet je in 5 jaar afschrijven. Starters mogen echter willekeurig afschrijven. Dit houdt in dat je versneld mag afschrijven en dus ook in één of twee jaar kan afschrijven. Dit zorgt voor een lagere belastingdruk in de eerste jaren van je onderneming. Maak je nog geen winst? Dan kun je ervoor kiezen de afschrijving nog even uit te stellen en deze later pas toe te passen. Het willekeurig afschrijven geldt niet voor personenauto’s.
Lees alles over afschrijven en de regels op de site van de belastingdienst.
Werkkleding
Kleding is in de basis niet aftrekbaar maar wanneer het om werkkleding voor zzp-ers gaat wel. Wil je je werkkleding als aftrekpost opvoeren, dan moet je deze kleding vrijwel alleen tijdens je werk kunnen dragen zoals een uniform of overall. Werkkleding is ook aftrekbaar wanneer je een logo of ander beeldmerk van de onderneming er op aan hebt gebracht. Dit beeldmerk moet minimaal minimaal 70 cm groot zijn.
Zakelijke tassen aftrekken
Tassen die je zakelijk nodig hebt, mag je aftrekken van de belasting. Denk daarbij aan een aktetas om je laptop en papieren mee naar klanten te nemen.
Studiekosten
Studiekosten die je als privé-persoon maakt, zijn sinds 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar van de belasting. Daar is namelijk het STAP-budget voor in het leven geroepen. Zakelijke studiekosten mag je echter nog wel in mindering brengen op je winst. Zorg uiteraard altijd dat je al je bonnetjes en facturen goed bewaard. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een boekhoudprogramma als Myfinance gebruiken. Daarin bewaar je jouw digitale bonnetjes en facturen gemakkelijk in een online omgeving.
Zakelijke literatuur
Heb je zakelijke literatuur gekocht? Dan mag je deze voor 100% aftrekken mits de literatuur echt aansluit bij je werk en het om vakliteratuur gaat. Een leuke roman voor op het strand mag je uiteraard niet aftrekken van je winst.
Zakelijk eten en drinken
Kosten voor zakenlunches, zakendiners en consumpties tijdens zakelijke reizen of bijvoorbeeld tijdens overwerk mag je 80% aftrekken. Wanneer je 100% van deze kosten wil aftrekken mag dat pas boven de drempelwaarde van €4.500 per jaar. Koop je een broodje voor de lunch? Dan zijn dat privékosten en deze zijn dus niet aftrekbaar.
Telefoonkosten
Zowel je abonnement als belkosten zijn aftrekbaar mits je deze natuurlijk zakelijk gebruikt. Bij veel zzp-ers loopt privé en werk vaak door elkaar, en wanneer je jouw privé telefoon ook zakelijk gebruikt zijn enkel die kosten zakelijk aftrekbaar.
In de praktijk is dit natuurlijk lastig bij te houden. Wil je het dan ook voor jezelf makkelijk en overzichtelijk houden? Zet dan je abonnement op naam van je bedrijf om te zorgen dat de telefoonkosten zakelijk aftrekbaar zijn.
Laptop, computer of printer
Een nieuwe laptop, computer of printer zakelijk kopen? Veel zzp-ers voeren dit ook op als zakelijke kosten. Zorg ook hier weer voor een factuur of bon op de naam van je onderneming. Afhankelijk van de aanschafprijs kan het zijn dat je op deze investering ook moet afschrijven ( > 450 excl. btw).
Zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling
Naast deze zakelijke kosten die aftrekbaar zijn voor zzp-ers mag je ook nog gebruik maken van zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Je leest alles over deze aftrekposten voor zzp-ers op onze website.