Wat is rentabiliteit

Een bedrijf dat veel omzet draait, is niet per definitie ook een gezond, bloeiend bedrijf. Om te achterhalen of een bedrijf ook echt gezond en winstgevend is, kun je de rentabiliteit berekenen. De rentabiliteit geeft aan in hoeverre je investeringen rendement opleveren.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Er zijn drie verschillende soorten rentabiliteit: de rentabiliteit op totaal vermogen, de rentabiliteit op eigen vermogen en de rentabiliteit op vreemd vermogen. Je kunt de rentabiliteit van je bedrijf gemakkelijk berekenen via de winst- en verliesrekening en je balans.

Hoe zit het met de rentabiliteit van mijn bedrijf?

Rentabiliteit is voor een ondernemer een belangrijk gegeven. Een bedrijf dat niet rendabel is, kan net zo goed gesloten worden. Daarom is het belangrijk om na te gaan wat het rendement is van het vermogen dat zelf geïnvesteerd is (het eigen vermogen), wat het rendement is van het geld dat geleend is (vreemd vermogen) en wat de rentabiliteit over het geheel is.

Je berekent de algemene rentabiliteit als volgt: nettowinst + betaalde rente + betaalde belastingen. Veelal staat dit in je cijfers vermeld als ‘bedrijfsresultaat’. De uitkomst deel je vervolgens door het gemiddelde totale vermogen (begin- en eindstand optellen en dat bedrag door twee delen). Het getal dat daaruit komt vermenigvuldig je met 100. De rentabiliteit ligt gemiddeld tussen de 5 en de 10%.

Snel de juiste gegevens

Om goed inzicht te krijgen in je rentabiliteit en de algemene financiële situatie binnen je bedrijf, is het uiteraard belangrijk om snel de juiste gegevens bij de hand te hebben. Met Myfinance regel je dat in een handomdraai. Dit online boekhoudpakket helpt je aan een sluitende boekhouding, met minimale inspanning. En je kunt het nu 15 dagen gratis proberen!

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service