Wat is debet en credit

Debiteuren, crediteuren, debet en credit; in de boekhouding kom je deze termen veelvuldig tegen. Maar wat is debet en credit en waar staan ze nu precies voor? Debet en credit komen het duidelijkst naar voren op de balans van een bedrijf. Aan de linkerkant zie je dan ‘debet’. Hieronder valt alle activa; de bezittingen van het bedrijf, zoals inventaris of debiteuren. Aan de rechterkant zie je ‘credit’. Hieronder vallen alle schulden. Dit kunnen ‘echte’ schulden zijn, maar ook openstaande facturen die nog door het bedrijf betaald moeten worden.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Automatisch boeken

Vroeger werden debet en credit gebruikt om aan te geven of het ging over positieve of negatieve getallen. Tegenwoordig wordt steeds vaker gewerkt met online boekhoudprogramma’s die automatisch het bedrag debet of credit boeken. Dat is een van de voordelen van online boekhouden. Als je echter een handmatige boeking wilt doen of een boeking wilt corrigeren, dan krijg je er wél mee te maken.

Wat moet je nu dus onthouden over Debet/Activa en Credit/Passiva?

    • Opbrengsten boek je Credit
    • Kosten boek je Debet
    • Als de schuld afneemt/ het bezit toeneemt dan boek je Debet
    • Als de schuld toeneemt/ het bezit afneemt dan boek je Credit

Debet en Credit op je balans

In onderstaande balans zie je hoe debet en credit bij boekingen en op de balans wordt weergegeven in Myfinance. Aan de activa zijde alle bezittingen, in dit voorbeeld Inventaris, hierbij kun je denken aan een bureaustoel of archiefkast. Ook je auto, indien zakelijk aangekocht staat op je balans. Daarna zien we de debiteuren, dit zijn je openstaande facturen die je naar klanten hebt verstuurd, maar nog niet betaald zijn. Als laatste zie je aan de activa zijde de te ontvangen Btw. Dit is de voorbelasting die je hebt betaald over je inkopen en kun je terug vorderen.

In de balans zie je aan de passiva zijde alle schulden. Je crediteuren, dit zijn inkopen of kosten die je hebt gemaakt maar nog niet heb betaald. Ook zie je de Btw die je aan je klanten in rekening hebt gebracht, in dit voorbeeld zie je dat er 21% over de verkopen is berekend. De in rekening gebrachte Btw dien je minus de voorbelasting bij je volgende Btw-aangifte af te dragen aan de belastingdienst. Ook hebben we een banklening van € 1000,– op de balans gezet.

We hebben in voorgaande uitleg het Eigen vermogen overgeslagen. Maar vermogen is toch geen schuld van het bedrijf? Jawel, echter is het eigen vermogen geen schuld die je zoals je crediteuren of banklening periodiek dient te voldoen of aflost. Het is echter een schuld aan de aandeelhouder(s) of eigenaar van het bedrijf en valt dus onder de schulden.

Balans debet en credit

Online boekhouden via Myfinance

Als jij je ook liever niet teveel bezighoudt met de boekhoudkundige termen, maar wél graag op elk moment wilt weten hoe je bedrijf ervoor staat, dan is Myfinance misschien wel wat voor jou. Het programma boekt de verkoopfacturen automatisch Credit en de inkoopfacturen kosten Debet. Ook als je een investering doet in bijvoorbeeld computerapparatuur, dan vind je deze automatisch terug aan de Activa/Debet zijde van de balans. Je hoeft dus zelf geen boekhoudkennis te hebben om je eigen boekhouding te voeren.

Myfinance is hét online boekhoudprogramma voor eenmanszaken (Zzp) én bv’s. Je kunt via dit programma gemakkelijk je facturen en bonnetjes inboeken en aan de hand daarvan aangiftes en overzichten samenstellen. Dat is dan ook een belangrijk voordeel van online factureren waarmee je altijd actueel inzicht hebt in jouw financiële zaken.

Start direct met Myfinance

Zelf boekhouden of op zoek naar een boekhouder?

Of je nu zelf wilt starten met boekhouden of je boekhouding door een erkende boekhouder laat beheren. Myfinance biedt jou een volledige en voordelige oplossing.

Wil je meer weten? Bezoek onze prijzen pagina.


Wil je Myfinance zelf een keer proberen? Meld je vandaag nog aan en probeer het 15 dagen gratis.

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service