Wat is debet en credit

Debiteuren, crediteuren, debet en credit; in de boekhouding kom je deze termen veelvuldig tegen. Maar wat is debet en credit en waar staan ze nu precies voor? Debet en credit komen het duidelijkst naar voren op de balans van een bedrijf. Aan de linkerkant zie je dan ‘debet’. Hieronder valt alle activa; de bezittingen van het bedrijf, zoals inventaris of debiteuren. Aan de rechterkant zie je ‘credit’. Hieronder vallen alle schulden. Dit kunnen ‘echte’ schulden zijn, maar ook openstaande facturen die nog door het bedrijf betaald moeten worden.

Automatisch boeken

Vroeger werden debet en credit gebruikt om aan te geven of het ging over positieve of negatieve getallen. Tegenwoordig wordt echter steeds vaker gewerkt met online boekhoudprogramma’s die automatisch het bedrag debet of credit boeken. Als je echter een handmatige boeking wilt doen of een boeking wilt corrigeren, dan krijg je er wél mee te maken.

Wat moet je nu dus onthouden over Debet/Activa en Credit/Passiva?

  • Opbrengsten boek je Credit
  • Kosten boek je Debet
  • Als de schuld afneemt/ het bezit toeneemt dan boek je Debet
  • Als de schuld toeneemt/ het bezit afneemt dan boek je Credit.

Online boekhouden via Myfinance

Als jij je ook liever niet teveel bezighoudt met de boekhoudkundige termen, maar wél graag op elk moment wilt weten hoe je bedrijf ervoor staat, dan is Myfinance misschien wel wat voor jou. Het programma boekt de verkoopfacturen automatisch Credit en de inkoopfacturen kosten Debet. Ook als je een investering doet in bijvoorbeeld computerapparatuur, dan vind je deze automatisch terug aan de Activa/Debet zijde van de balans. Je hoeft dus zelf geen boekhoudkennis te hebben om je eigen boekhouding te voeren.

Myfinance is hét online boekhoudprogramma voor eenmanszaken (ZZP) én bv’s. Je kunt via dit programma gemakkelijk je facturen en bonnetjes inboeken en aan de hand daarvan aangiftes en overzichten samenstellen. Hierdoor heb je altijd actueel inzicht in jouw financiële zaken.

Wil je Myfinance zelf een keer proberen? Meld je vandaag nog aan en probeer het 15 dagen gratis.