Wat is mijn RSIN nummer?

De afkorting RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Zoals de naam aangeeft, is het een nummer voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden. Voorbeelden hiervan zijn bv’s, verenigingen & stichtingen, vof’s en maatschappen. Het nummer wordt ook nog wel eens fiscaal nummer genoemd. Dit is de oude benaming en vervangen door het RSIN nummer.

Wat is een RSIN nummer?

Het RSIN nummer krijg je bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband toegewezen bij inschrijving in de Kamer van koophandel.

Een eenmanszaak krijgt geen RSIN nummer toegewezen, dit is namelijk je sofinummer (BSN).

Samen met de Btw Suffix en de landcode kom je uit op je Btw-nummer. Het Nederlandse Btw-nummer bestaat hiermee uit 14 tekens.

  • NL
  • RSIN of Sofinummer
  • B01 ( Indien je eerder een onderneming hebt gehad, dan wijzigt B01 naar B02, en zo verder)

Het RSIN nummer zorgt er dus voor dat een rechtspersoon of samenwerkingsverband een uniek Btw-nummer of Btw-identificatienummer heeft.

Wat moet ik doen om een RSIN of Btw-nummer te krijgen?

Bij het inschrijven van je onderneming bij de Kamer van Koophandel (kvk) ontvang je een (tijdelijk) nummer toegewezen. Vervolgens ontvang je binnen een week van de belastingdienst een Schriftelijke bevestiging met het definitieve nummer. Het is dus niet nodig om je aan te melden bij de belastingdienst, dit gaat vanzelf en loopt via de inschrijving bij de KvK.

Waarvoor heb ik een btw-nummer nodig

Je hebt het btw-nummer nodig om als ondernemer Btw-aangifte te kunnen doen. Het btw-nummer moet op facturen worden vermeld. Verkoop je via internet of bied je daar je diensten aan? Vermeld je btw-nummer dan ook duidelijk op je website. Het btw-nummer vind je terug op post of formulieren van de Belastingdienst.

Wil je het Btw-nummer controleren?

Heb je een factuur ontvangen (van een nieuwe klant) en wil je het BTW-nummer controleren? Dan kun je dit doen via VIES. Dit is een website van de Europese Commissie. In dit register zijn alle geregistreerde Btw-nummers opgenomen. Mocht het om een buitenlandse onderneming binnen de EU gaan dan lees je hier op de site van de Belastingdienst hoe je het nummer kunt controleren.

Online boekhouden en rsin nummer

Meer informatie over online boekhouden?

Online boekhouden met Myfinance? Diverse andere pagina’s en artikelen laten je zien hoe dat werkt. Heb je vragen, bezoek onze contactpagina.