Wat is mijn RSIN nummer?

Het RSIN nummer is de afkorting van Rechtspersonen & Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Het nummer staat ook wel bekend als fiscaal nummer, echter is dit de oude benaming. Als je een samenwerkingsverband aangaat dan krijg je het nummer door de belastingdienst toegewezen.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Bij welke samenwerkingsverbanden krijg ik een RSIN nummer?

  • Besloten Vennootschap (BV)
  • Verenigingen & stichtingen
  • Vennootschap onder Firma (VOF)
  • Maatschap

Wat is een RSIN nummer?

Het RSIN nummer krijg je bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband toegewezen bij inschrijving in de Kamer van Koophandel.

Een eenmanszaak krijgt geen RSIN nummer toegewezen, dit is namelijk je sofinummer (BSN).

Samen met de Btw Suffix en de landcode kom je uit op je Btw-nummer. Het Nederlandse Btw-nummer bestaat hiermee uit 14 tekens.

  • NL
  • RSIN of Sofinummer
  • B01 ( Indien je eerder een onderneming hebt gehad, dan wijzigt B01 naar B02, en zo verder)

Het RSIN nummer zorgt er dus voor dat een rechtspersoon of samenwerkingsverband een uniek Btw-nummer of Btw-identificatienummer heeft.

Wat moet ik doen om een RSIN of Btw-nummer te krijgen?

Als je naar de Kamer van Koophandel (kvk) gaat om je bedrijf in te schrijven dan ontvang je een (tijdelijk) btw-nummer. Vervolgens ontvang je binnen een week van de belastingdienst een brief met het definitieve nummer. Het is dus niet nodig om je aan te melden bij de belastingdienst, dit gaat vanzelf en loopt via de inschrijving bij de KvK.

Waarvoor gebruik je het btw-nummer?

Als ondernemer breng je in veelvoorkomende gevallen Btw in rekening. De in rekening gebrachte Btw dien je weer af te dragen aan de belastingdienst. Dit doe je door Btw-aangifte te doen. Dus ook met online factureren is het dan ook verplicht om je btw-nummer op de facturen te vermelden. Verkoop je producten of diensten via internet, vermeld je btw-nummer dan op je website bij bijvoorbeeld de contact of adres gegevens van je onderneming. De Belastingdienst zal op correspondentie ook telkens het Btw-nummer vermelden.

Wil je het Btw-nummer controleren?

Heb je een factuur ontvangen (van een nieuwe klant) dan is er de mogelijkheid om het Btw-nummer te controleren? Via deze link kom je op de website van VIES. Dit is een Europees register. In dit register zijn alle geregistreerde Btw-nummers opgenomen. Mocht het om een buitenlandse onderneming binnen de EU gaan dan lees je hier op de site van de Belastingdienst hoe je het nummer kunt controleren.

Online boekhouden en rsin nummer

Meer informatie over online boekhouden?

Online boekhouden met Myfinance? Diverse andere pagina’s en artikelen laten je zien hoe dat werkt. Heb je vragen, bezoek onze contactpagina.

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service