Persoonlijke boekhouder dienst – Aangifte inkomstenbelasting (IB)

Als je het hele jaar gebruik hebt gemaakt van de persoonlijke boekhouder dienst (en nog klant bent) dan doen wij naast je jaarstukken als service ook je aangifte inkomstenbelasting (IB). In dit artikel leggen wij de werkwijze, data en de meest gestelde vragen inzake de fiscale/ belastingvoordelen uit.

Voorjaarsactie: Start nu met 15 maanden gratis boekhouden Niet alleen starters, maar iedereen die start met Myfinance boekhoud nú 15 maanden gratis. Bekijk de: Voorjaarsactie.

Wanneer dienen jullie mijn aangifte inkomstenbelasting in?

De belastingdienst zet per 1 maart de aangifte inkomstenbelasting klaar. Als je zelf aangifte doet dien je de aangifte voor 1 mei aan te leveren. Wij maken echter gebruik van de uitstelregeling waardoor we de aangiftes verspreiden over het jaar en de laatste inkomstenbelasting pas 12 maanden later dan de reguliere deadline hoeven in te dienen zonder boete, wel betaal je vanaf 1 juli de wettelijk vastgestelde invorderingsrente. Wij starten met de eerste aangiftes in mei en eind september hebben nagenoeg al onze klanten bericht van ons ontvangen.

Hoe machtig ik mijn Boekhouder voor de aangifte inkomstenbelasting?

In het eerste jaar dat wij je aangifte doen ontvang je van ons het verzoek om een machtiging af te geven. Wij dienen het verzoek uiterlijk in mei aan te vragen. Voor die tijd ontvang je van ons bericht. Hebben we vorig jaar al je aangifte inkomstenbelasting gedaan, dan hebben wij al een doorlopende machtiging aangevraagd en hoef je dat niet meer opnieuw te doen.

Heb ik recht op zelfstandigen aftrek?

Om recht te hebben op zelfstandigenaftrek dien je ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting. Het belangrijkste onderdeel wat een harde eis is, is dat je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur. Als je dus halverwege het jaar start dan moet je aantonen dat je 1225 uur aan je onderneming hebt besteed.  Reistijd, tijd voor je administratie, zakelijke afspraken tellen mee voor het urencriterium. Op het moment dat je net wel of niet aan de uren gaat komen is het dus belangrijk om het aan te kunnen tonen. In dit geval adviseren we je dan ook alle uren bij te houden in een Excel sheet of de timesheet in Myfinance. Is het (over) duidelijk dat je minimaal 1225 uur besteed aan je onderneming, dan hoef je dit niet apart bij te houden.

De zelfstandigenaftrek in 2023 is maximaal €5.030,– en in 2024 wordt deze (verder) afgebouwd naar €3.750,–

Heb ik recht op en Startersaftrek? 

Om recht te hebben op startersaftrek dien je ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting.

  • Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek.
  • Je hebt de zelfstandigenaftrek in de afgelopen 5 jaar maximaal 2 keer gebruikt.
  • Je was de afgelopen 5 jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting.

De startersaftrek in 2023 is € 2.123,– en deze blijft in 2024 gelijk.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?

Het is lastig om vooraf te bepalen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van je inkomen (winst), eigen huis, auto of fiets van de zaak en of je recht hebt op zelfstandigen- en startersaftrek.  Op de site van de kvk of bereken het kun je zelf een proefberekening maken. Wij adviseren om ongeveer 15% van je winst/ inkomen te reserveren bij een winst tot € 35.000,– Bij een winst tot de € 50.000,– dien je rekening te houden met 25%.  Daarboven dien je rekening te houden met 35%.

Let op: Omdat het afhankelijk is van diverse factoren en wellicht ook nog je inkomen vanuit (eerder) loondienst maken wij geen proefberekeningen. 

Voorlopige aanslag 2024

Wil je een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen, dan kun je dat zelf in 4 stappen doen. Zo voorkom je dat je ineens een groot bedrag moet betalen en de eerder in dit artikel benoemde invorderingsrente. Vanaf 1 december 2023 is dat mogelijk via de site van de belastingdienst. Wij kunnen ook de voorlopige aanslag voor je aanvragen, maar dit zit niet standaard in het pakket voor de persoonlijke boekhouder service. De kosten voor een voorlopige aanslag zijn € 95,– excl. btw. Dit is dan inclusief een berekening van de te betalen inkomstenbelasting 2023.

 

Maak je nergens meer zorgen over, voor slechts € 59,95 (all in) heb je een eigen boekhouder

Jouw boekhouding inclusief BTW-aangiften en aangifte inkomstenbelasting wordt verzorgd door een professionele boekhouder. Kom vandaag nog in contact met jouw boekhouder. online boekhouder service